Over de makers

Over de makers

‘Alledaagse Waanzin’ is een project van twee filmmakers Jasper Kars en Gerrit Doelman. Het duo werkt inmiddels enige tijd samen. Met de documentairefilm Alledaagse Waanzin voor CampusDoc 2017 als nieuw en spannend hoofdstuk.

Gerrit Doelman

Passie voor film

“Film is iets waar ik nooit genoeg van zal krijgen. Ik kijk films heel vaak meer dan 1 of 2 keer. Soms doe ik dit om films beter te begrijpen en soms is een film gewoon zo goed dat 5 keer kijken niet genoeg is. Ik verdwaal dan in het beeld en dan wordt het bijna een obsessie. Ik kijk bijna elke dag wel naar film.”

Mijn eigen psychose 

“In mijn eerste studiejaar van de Journalistiek, rond de jaarwisseling van 2012 op 2013 heb ik een psychose gehad. Ontstaan door het gebruik van cannabis, slechte eetgewoonte, geen goed dag- en nachtritme, stress en financiële problemen. Maar ook een negatief zelfbeeld heeft hier aan meegewerkt. Tijdens mijn psychose verdwenen alle conventies. Alles wat ik beschouwde als normaal dat bestond niet meer. Het enige wat telt is je eigen idee van de werkelijkheid. Een werkelijkheid die niet past bij de realiteit van de wereld.”

“Toen ik wakker werd in het ziekenhuis, na de nacht van een outburst, met allemaal familie rond mijn bed, realiseerde ik mij dat alles anders moest. Ik werd wakkergeschud. Wakkergeschud door het verlangen om te leven.”

Positief herstel

“Ik nam mijn medicatie, ging naar mijn psychiatrisch verpleegkundige. Ik volgde daar cognitieve gedragstherapie. Ik voerde gesprekken met vrienden en familie. In die tijd besloot ik mijn eetgewoonte aan te pakken. Gezonder leven is ontzettend belangrijk, dus besloot ik weer veel meer te gaan sporten. Langzaam aan kon ik steeds beter met school om gaan. Met goede hulp van mijn enthousiaste studie loopbaan begeleider ben ik toen overgegaan naar het tweede jaar.”

“Nu ben ik 26 en maak ik een film over dit proces. Een proces van vallen en opstaan. Het wordt een combinatie van mijn passie, mijn studie en mijn levenservaring. Film, Journalistiek en Psychose.”

Gerrit Doelman zoals altijd met pet.

Jasper Kars

Filmen in de Bible Belt

“Vanaf toen ik nog écht een jonge jongen was, ergens in het begin ’00, maakte ik samen met een aantal van mijn basisschoolvriendjes al films. Nou ja films, we gebruikten een kleine webcam en imiteerden de populaire films van het ware witte doek. Op die manier zetten wij onze eerste stapjes als ‘filmmaker’. Naarmate de tijd vorderde werd de camera wat groter en beter van kwaliteit, net zoals onze films en misschien wel als onszelf. Hoewel inmiddels op de middelbare school bleef die jonge passie voor het maken van films bestaan. Een van de hoogtepunten uit die mooie periode was de première van onze eigen film “Exceptional Gift” in 2006. Die plaats vond in de zaal van de lokale bioscoop van het Bijbelse Kampen. Waar onze familie, vrienden en kennissen de zaal vulden.”

Prachtig medium

“Toen had ik eigenlijk al de ambitie om (ooit) een grote film/documentaire te maken. Het medium documentaire is volgens mij een van de mooiste die er is. Het combineert inhoud, tekst, actualiteit/maatschappelijke thema’s, geluid én natuurlijk beeld. Daarnaast is het menselijk, spontaan, verassend en prikkelend. Wat dat betreft heeft het veel verwantschap met het leven.”

Gemeenschappelijke fascinatie 

“Tijdens deze lente voerden Gerrit en ik een aantal persoonlijke gesprekken met elkaar waarin naar voren kwam dat wij allebei een persoonlijke link hebben met het onderwerp psychoses. En ik merkte dat dit onder meer twintigers speelde. Door er met elkaar over te praten merkten we al gauw dat er sprake was van een gemeenschappelijke fascinatie voor dit onderwerp. Juist door een documentaire te maken over dit onderwerp willen wij laten zien dat er aandacht aan besteden en erover praten de beste manieren zijn om met zo’n maatschappelijk gevoelig thema om te gaan.”

Waanzinnige kans 

“De droom om zelf een documentaire met maatschappelijke en journalistieke (meer)waarde te maken komt nu dichterbij. We voelen dat we een onderwerp en benadering in handen hebben die zijn impact kan maken. CampusDoc ’17 zou voor ons de ideale kans zijn om dit aan een groter podium te laten zien.

Een persoonlijk onderwerp, dat op geheel eigen wijze een maatschappelijk probleem aankaart in de vorm van een gepersonaliseerd verhaal: Alledaagse Waanzin. Deze docu moet veel meer worden dan de kers op onze SVJ-taart; het moet een tastbaar en uniek visitekaartje worden voor ons als nieuwe lichting (documentaire)makers.”

Gemeenschappelijke showreel van Jasper & Gerrit